Lærerikt møte om fôring

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 31. Okt 2024

Torsdag 17. oktober arrangerte RAKK medlemsmøte. Temaet for møtet var fôring av hest, og for å snakke om det hadde klubben invitert Henriette Sande til å gi oss en innføring.

Det ble en svært lærerik kveld! Henriette, som driver med fôrveieledning i det daglige, delte velvillig av sin kunnskap om både hva hester trenger og hva de vanligvis får. Og de fremmøtte satt nok igjen med at dette var kanskje mer komplisert enn de hadde vært klar over, samt at her var det vedig mye å passe på!


At hester kan få magesår er nok noe mange heste-eiere er klar over, og at det derfor er viktig at det ikke blir for lenge mellom hestens måltider. Hester produserer nemlig magesyre konstant! Her er godt grovfôr viktig, og tyggingen er også viktig for hestens tannhelse.

Skal hesten bytte grovfôr kan det imidlertid være behov for en viss tilvenning for å unngå problemer. Men det finnes heldigvis tilskudd som kan gis for å redusere sannsynligheten for problemer, for eksempel kan probiotika eller prebiotika være nyttig. Et stalltips fra Henriette når det gjaldt probiotika var at det kan være lurt å gi innkapslet probiotika - da det gjør det mer sannsynlig at de gode bakteriene kommer levende frem helt frem de dit gjør nytte.



At hesten trenger å spise jevnlig for å ikke få magesår kan selvsagt få andre konsekvenser om fôret enten er for næringsrikt eller ikke inneholder den rette blandingen av de ulike næringsstoffene hesten trenger. For å være sikker på hva som er status når det gjelder innholdet i grovfôret som brukes er en grovfôranalyse svært nyttig.


I en slik analyse er det flere forhold man spesielt bør se etter - nemlig innhold av:

1. Protein som brukes til å reparere og til vedlikehold. Får hesten mindre enn den  trenger vil den miste muskelmasse, den kan få dårlig hovkvalitet, pels m.m.

2. Sukker er viktig også for hesten. Mange bekymret seg om for mye fruktaner, kunne Henriette fortelle, men hun understreket at det ikke er en reell bekymring, fordi det kreves så mye før det får en effekt. Sukker kommer dessuten som sukker og som stivelse. Friske hester fordøyer sukker og stivelse godt, men stivelse er ikke bra mat for hestens mikrobeflora. Selv ikke en hest i trening trenger nødvendigvis heller store mengder sukker og stivelse. Hesten bør ikke ha mer enn 2g stivelse per kg kroppsvekt per dag. Maks mengde per måltid er 1g / kg kroppsvekt.

3. Mineraler: Kalsium, fosfor og magensium er viktige minrealer for hesten, og f.eks. mangel på magnesium kan også påvirke hestens adferd. Et spesielt viktig tema når det gjelder mineraler er forholdet mellom kalsium og fosfor. Det skal alltid være mer kalsium enn fosfor i hestens forrasjon. Et passende forhold er 1,5 - 2g kalsium for hvert g fosfor.

Av mikronnæringsstoffer fremhevet Henriette betydningen av kobber og sink som blant annet påvirker hover og hår, og immunsystemet. Henriette understreket at det er viktig å viktig å ta med mineraler i en grovfôranalyse, samt å være klar over at ikke alle forhandlere har veldig god kunnskap om hestens mineralbehov. 

Et annet mineral norsk grovfôr ofte ikke har tilstrekkelig av er selen. En hest på 500kg bør ha 2-3mg per kg kroppsvekt av selen, og enkelte hester kan ha et høyere behov. Generelt er det viktig å være klar over at selv om grovfôret inneholder de nødvendige mineralene er også forholdet mellom dem viktig. Et galt forhold mellom flere mineraler kan også føre til at hesten utvikler mangler over tid! Noen mangler kan sees utenpå hesten, f.eks. på pels og hover, mens andre krever mer inngående undersøkelser. For å avdekke eventuelle problemer tyr hesteeiere ofte til blodprøver, men de fanger dessverre ikke alltid opp alt. Kroppen kan f.eks. ta kalsium fra skjelettet - så mangel vil ikke da vises i en blodprøve.


Men for mange forhold finnes det heldigvis gode hjelpemidler. For lite natrium eller klor i fôret kan f.eks. korrigeres med havsalt. Alle hester utenom føll trenger 5g salt per 100kg kroppsvekt. Litt avhengig av treningsmengde kan saltmengden også økes. I tillegg finnes det ulike tilskudd på markedet. Et multitiskudd: bør ha >10g kalsium per 100g og 100mg kobber og 400mg Sink eller mer per 100g.

Det er ikke alle multitilskudd som passer godt med typisk norsk grovfôr, så her gjelder det å lese innholdsfortegnelsen.

Hva hesten trenger til enhver tid har naturligvis også sammenheng med dens aktivitetsnivå. Med andre ord har trening har mye å si. Men typisk vil hesten måtte ha minst 1,5kg tørrstoff per 100kg kroppsvekt, men noe mer, kanskje 2-2,5 kg tørrstoff / 100kg er ideelt. Det vil gi hesten metthetsfølelse og tilfredsstille tyggebehovet.

To veldige konkrete tips til slutt: Først og fremst, linfrø bør være varmebehandlet. Rå kvernet linfrø vil harskne lett og har kort holdbarhet. Og også viktig: amoniakk-behandlet halm må luftes veldig godt før det gis hesten da amoniakk kan skade lufteveiene.

Avslutningsvis utfordret vi Henriette på hva hun tenkte var de vanligste problemene når det gjaldt fôring av hest. Hun trakk frem overskudd av kalorier, underskudd av protein og dårlig hovkvalitet og mugg. 

Og med det sa vi takk for et veldig lærerikt og innholdsrikt foredrag!



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.