Lærerikt møte om fôring
Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 31. Okt 2024
Torsdag 17. oktober arrangerte RAKK medlemsmøte. Temaet for møtet var fôring av hest, og for å snakke om det hadde klubben invitert Henriette Sande til å gi oss en innføring.
Det ble en svært lærerik kveld! Henriette, som driver med fôrveieledning i det daglige, delte velvillig av sin kunnskap om både hva hester trenger og hva de vanligvis får. Og de fremmøtte satt nok igjen med at dette var kanskje mer komplisert enn de hadde vært klar over, samt at her var det vedig mye å passe på!
At hester kan få magesår er nok noe mange heste-eiere er klar over, og at det derfor er viktig at det ikke blir for lenge mellom hestens måltider. Hester produserer nemlig magesyre konstant! Her er godt grovfôr viktig, og tyggingen er også viktig for hestens tannhelse.
Skal hesten bytte grovfôr kan det imidlertid være behov for en viss tilvenning for å unngå problemer. Men det finnes heldigvis tilskudd som kan gis for å redusere sannsynligheten for problemer, for eksempel kan probiotika eller prebiotika være nyttig. Et stalltips fra Henriette når det gjaldt probiotika var at det kan være lurt å gi innkapslet probiotika - da det gjør det mer sannsynlig at de gode bakteriene kommer levende frem helt frem de dit gjør nytte.
At hesten trenger å spise jevnlig for å ikke få magesår kan selvsagt få andre konsekvenser om fôret enten er for næringsrikt eller ikke inneholder den rette blandingen av de ulike næringsstoffene hesten trenger. For å være sikker på hva som er status når det gjelder innholdet i grovfôret som brukes er en grovfôranalyse svært nyttig.
I en slik analyse er det flere forhold man spesielt bør se etter - nemlig innhold av:
1. Protein som brukes til å reparere og til vedlikehold. Får hesten mindre enn den trenger vil den miste muskelmasse, den kan få dårlig hovkvalitet, pels m.m.
2. Sukker er viktig også for hesten. Mange bekymret seg om for mye fruktaner, kunne Henriette fortelle, men hun understreket at det ikke er en reell bekymring, fordi det kreves så mye før det får en effekt. Sukker kommer dessuten som sukker og som stivelse. Friske hester fordøyer sukker og stivelse godt, men stivelse er ikke bra mat for hestens mikrobeflora. Selv ikke en hest i trening trenger nødvendigvis heller store mengder sukker og stivelse. Hesten bør ikke ha mer enn 2g stivelse per kg kroppsvekt per dag. Maks mengde per måltid er 1g / kg kroppsvekt.
3. Mineraler: Kalsium, fosfor og magensium er viktige minrealer for hesten, og f.eks. mangel på magnesium kan også påvirke hestens adferd. Et spesielt viktig tema når det gjelder mineraler er forholdet mellom kalsium og fosfor. Det skal alltid være mer kalsium enn fosfor i hestens forrasjon. Et passende forhold er 1,5 - 2g kalsium for hvert g fosfor.
Av mikronnæringsstoffer fremhevet Henriette betydningen av kobber og sink som blant annet påvirker hover og hår, og immunsystemet. Henriette understreket at det er viktig å viktig å ta med mineraler i en grovfôranalyse, samt å være klar over at ikke alle forhandlere har veldig god kunnskap om hestens mineralbehov.
Et annet mineral norsk grovfôr ofte ikke har tilstrekkelig av er selen. En hest på 500kg bør ha 2-3mg per kg kroppsvekt av selen, og enkelte hester kan ha et høyere behov. Generelt er det viktig å være klar over at selv om grovfôret inneholder de nødvendige mineralene er også forholdet mellom dem viktig. Et galt forhold mellom flere mineraler kan også føre til at hesten utvikler mangler over tid! Noen mangler kan sees utenpå hesten, f.eks. på pels og hover, mens andre krever mer inngående undersøkelser. For å avdekke eventuelle problemer tyr hesteeiere ofte til blodprøver, men de fanger dessverre ikke alltid opp alt. Kroppen kan f.eks. ta kalsium fra skjelettet - så mangel vil ikke da vises i en blodprøve.
Men for mange forhold finnes det heldigvis gode hjelpemidler. For lite natrium eller klor i fôret kan f.eks. korrigeres med havsalt. Alle hester utenom føll trenger 5g salt per 100kg kroppsvekt. Litt avhengig av treningsmengde kan saltmengden også økes. I tillegg finnes det ulike tilskudd på markedet. Et multitiskudd: bør ha >10g kalsium per 100g og 100mg kobber og 400mg Sink eller mer per 100g.
Det er ikke alle multitilskudd som passer godt med typisk norsk grovfôr, så her gjelder det å lese innholdsfortegnelsen.
Hva hesten trenger til enhver tid har naturligvis også sammenheng med dens aktivitetsnivå. Med andre ord har trening har mye å si. Men typisk vil hesten måtte ha minst 1,5kg tørrstoff per 100kg kroppsvekt, men noe mer, kanskje 2-2,5 kg tørrstoff / 100kg er ideelt. Det vil gi hesten metthetsfølelse og tilfredsstille tyggebehovet.
To veldige konkrete tips til slutt: Først og fremst, linfrø bør være varmebehandlet. Rå kvernet linfrø vil harskne lett og har kort holdbarhet. Og også viktig: amoniakk-behandlet halm må luftes veldig godt før det gis hesten da amoniakk kan skade lufteveiene.
Avslutningsvis utfordret vi Henriette på hva hun tenkte var de vanligste problemene når det gjaldt fôring av hest. Hun trakk frem overskudd av kalorier, underskudd av protein og dårlig hovkvalitet og mugg.
Og med det sa vi takk for et veldig lærerikt og innholdsrikt foredrag!
NB: Medlemsmøte flyttes til Rakkestadhallen!
Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 16. Okt 2024
Du husker vel at det er medlemsmøte i RAKK i morgen? Viktig oppdatering er at det blir i Rakkestadhallen - IKKE i Herredshuset som først annonsert!
Det viste seg vanskelig å få sikret et egnet lokale i Herredshuset - så da er vi glade for å få leie Styrerommet i Rakkestadhallen i stedet! Vi håper selvsagt ingen reiser til feil sted - og vi håper mange medlemmer finner veien til Rakkestadhallen kl 19:00.
Vi mener vi har et veldig viktig tema på agendaen, og en dyktig foredragsholder er booket, så sett av litt tid denne torsdagskvelden til litt faglig påfyll om fôring av hest!
Torsdag 17. oktober: Medlemsmøte med tema fôring av hest
Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 9. Okt 2024
Et spesielt viktig tema for alle som har ansvar for en hest eller ponni er selvsagt fôringen! Dette er et tema som åpner for veldig mange spørsmål - så dette tenkte vi måtte settes på agendaen.
En masteroppgave ved NMBU i fjor påpekte utfra en undersøkelse av norske hester at annenhver var overvektig! Og at overvekt ofte går under radaren, men er like alvorlig som undervekt. Oppgaven konkluderte videre med at det største problemet er mangel på kunnskap (les saken her).
Styret har tatt konsekvensen av at her kan det være mange som har spørsmål - så nå arrangerer vi medlemsmøte der temaet nettopp er fôring av hest.
Og vi har fått tak i en ekspert på temaet; Henriette Sande. Henriette er både helse og treningsfysiolog og ernæringsrådgiver. Hun har stor interesse for ernæring av hest - og tilbyr skreddersydde fôrplaner for de som ønsker det. Du kan lese mer om dette på hennes facebookside.
Nå skal Henriette holde foredrag for RAKKs medlemmer!
Torsdag 17. oktober kl 19:00 møtes vi i Herredshuset i Rakkestad for en hyggelig samling med interessant og nyttig foredrag (og litt enkel servering). Det er ingen påmelding og koster ikke noe for klubbens medlemmer. Men har du spesielle spørsmål du veldig gjerne vil ha svar på kan det være lurt å sende dem til Maylinn i forkant.
Vi håper mange medlemmer finner veien til Herredshuset denne torsdagen - Velkommen!
PS: Til helga blir det treninger på Haugstad - har du husket å melde deg på? Det er også selvsagt mulig å komme for å se på - du finner mer informasjon om dette på RAKKs facebookside!
Det er høst - men RAKK har fortsatt aktiviteter på planen!
Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 28. Sep 2024
Som tidligere nevnt har styret lagt seg i selen for å planlegge flere interessante aktiviteter i høst.
Nå ble det ikke noen stevne på Haugstad i september slik vi først hadde tenkt. Det ble dessverre kollisjon med planer for KM. Men det er likevel flere muligheter for aktivitet i klubbens regi fremover.
Blant det som står på planen er programtrening og programkjøring for dommer Ingrid Jacobsen på Haugstad, medlemsmøte der det blir faglig foredrag om fôring og selvsagt julegrøtmøte i desember.
Du finner detaljene i aktivitetskalenderen.
RAKK aktiviserte barn under høstarrangement i Storgata
Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 23. Sep 2024
Lørdag 21. september var det tid for "høstgate" i Storgata i Rakkestad sentrum. Utstillere og selgere rigget seg til med boder og stands. Og for første gang skulle også Rakkestad Kjøre- og Rideklubb være med.
Etter litt grubling internt kom styret frem til at vi skulle satse på kjepphester. Som tenkt så gjort. Kjepphester ble handlet inn og noen ble lånt, og det samme gjaldt hindere og hindermateriell. Vi hadde fått tildelt en flott plass utenfor Fru Blom og Heidi klarte til og med å få gjennomslag for at vi skulle få med en hestehenger.
RAKK hadde fått en flott plass i gata - og rigget en kjempefin stand.
Heidi og Maylinn var tidlig på plass og rigget og dekorerte - og resultatet ble en svært synlig og kjempeflott stand. Hinderbommer avgrenset en hinderbane med åtte spranghindere og en avsluttende slalåm før målgang.
Vi hadde laget egne diplomer for anledningen, og vi hadde også fått laget en brosjyre med litt informasjon om klubben dersom noen var interessert. Vi hadde selvsagt en liten baktanke om at det kanskje kom noen forbi som kunne være aktuelle som nye medlemmer.
Stine går banen med neste gruppe deltagere.
Det er ingen overdrivelse å si at dette ble en suksess. Hele 54 barn fikk diplom for gjennomført kjepphestkonkurranse, og det var vel ikke mulig å besøke gata uten å legge merke til Rakkestad Kjøre- og Rideklubb.I tillegg ble jo klubben omtalt i avisen både i for- og etterkant, med bildereportasje og hyggelig omtale.
Noen var fornøyd bare med å få hilse på i stallen.
Snakk om flott markedsføring av klubben gjennom et positivt bidrag til et lokalt arrangement.
Om du er interessert i så på brosjyren - kanskje vise den til noen som er interessert i klubben kan du laste den ned HER.